Aby przygotować lody w prosty i szybki sposób, warto skorzystać z bazy do lodów. Z tego rozwiązania korzystają nawet ci, którzy serwują zarówno lody rzemieślnicze, jak i lody z maszyny: lody włoskie i lody amerykańskie. Czym właściwie jest baza do lodów? Z czego jest zrobiona? Czy są na rynku gotowe mieszanki do lodów, które z powodzeniem zastępują samodzielnie przygotowane bazy? Czym się od siebie różnią? Sprawdź, jak profesjonalnie przygotować lody wykorzystując popularne, sprawdzone i skuteczne rozwiązania.
Baza do lodów to mieszanka składników będąca podstawą lodów, która odpowiada za ich rodzaj, konsystencję i smak. Bazy lodowe można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Na rynku dostępne mamy bazy w formie płynnej lub sypkiej – jako proszek do lodów. Odpowiednio przygotowana baza jest kluczem do przygotowania pysznego, atrakcyjnego deseru lodowego.
Najbardziej popularne bazy do lodów to bazy mleczne. Jak sama nazwa wskazuje ich głównym składnikiem są przede wszystkim mleko i śmietanka, które mogą być zastąpione np. jogurtem greckim lub mlekiem kokosowym (w wersji wegańskiej). Inne podstawowe składniki bazy to: cukier (lub inne słodziki), stabilizatory, emulgatory (składnik łączący fazę tłuszczową i wodę), zagęszczacze (np. agar-agar). Zdarza się, że do samodzielnego przygotowania bazy do lodów wykorzystuje się mocno zmrożone i zmiksowane banany, choć to rozwiązanie częściej stosowane jest w domach, wśród amatorów niż w profesjonalnych punktach gastronomicznych.
Główne składniki bazy | funkcje |
mleko (pełne, odtłuszczone), śmietanka, serwatka, jogurt, mleczko kokosowe | jeden z fundamentalnych składników, odpowiada nie tylko za smak, ale wpływa na strukturę, kremowość, kolor, odczucie w ustach oraz właściwości technologiczne |
cukier lub inne słodziki (glukoza, sacharoza, fruktoza, dekstroza,) | pełni funkcję smakową, ale także wpływa na obniżenie punktu zamarzania lodów |
stabilizatory | pomagają utrzymać jednolitą, kremową strukturę lodów |
emulgatory | pełnią kluczową funkcję technologiczną, łącząc fazę tłuszczową z wodą i zapewniając stabilność struktury |
zagęszczacze (np. guma agar lub puree z owoców) | wiążą cząsteczki wody, zapobiegają rozwarstwieniu mieszanki, pomagają utrzymać gładką konsystencję |
W zależności od tego, jaki rodzaj bazy wybierzesz, otrzymasz różny efekt końcowy. Wybór bazy determinuje także sposób przygotowania lodów: inaczej będziesz przygotowywał lody samodzielnie, inaczej lody rzemieślnicze bazujące na gotowych mieszankach, a inaczej lody z maszyny.
Bazy do lodów można podzielić ze względu na obecność mleka, jak i na sposób ich przygotowania. Bazy mleczne jak sama nazwa wskazuje oparte są na mleku lub jego pochodnych, co zapewnia im odpowiednią kremowość, smak i strukturę, ale także przede wszystkim smak. Alternatywą dla tego rodzaju baz są bazy wegańskie, których głównym składnikiem są owoce (często w sproszkowanej formie) lub tłuste napoje roślinne (np. śmietanka kokosowa). Lody oparte na tej bazie to bardziej dietetyczna opcja, idealna dla osób z ograniczeniami dietetycznymi lub świadomie wybierającymi produkty pochodzenia roślinnego.
Ze względu na sposób przygotowania bazy do lodów możemy podzielić je na 2 rodzaje: bazy przygotowane samodzielnie i gotowe bazy do lodów. Te drugie gwarantują najszybsze i jednocześnie najprostsze przygotowanie lodów, nie dziwi zatem fakt, że to także najbardziej popularne wśród profesjonalnych lodziarni rozwiązanie.
Zależnie od tego, czy zamierzasz serwować lody rzemieślnicze (gałkowe), lody włoskie czy lody amerykańskie, potrzebujesz innego rodzaju bazy.
Gotowe bazy do lodów rzemieślniczych
Gotowe bazy do lodów rzemieślniczych służą do przygotowywania lodów serwowanych z kuwety, w formie gałek. Do ich przygotowania potrzebujesz specjalnego sprzętu – frezera do lodów, zamrażarki szokowej, lady chłodniczej i zamrażarek niezbędnych do przechowywania gotowych lodów.
Gotowe bazy do lodów z maszyny:
Bazy do lodów soft – gotowa baza do lodów włoskich, jednego z najbardziej popularnych rodzajów lodów. Lody te charakteryzuje wysoki stopień napowietrzenia, są jednocześnie puszyste i lekkie. Aby uzyskać taki efekt – potrzebna jest maszyna do lodów wyposażona w pompę napowietrzającą i odpowiednia mieszanka do lodów włoskich – baza do lodów, w której składzie obecne są specjalne dodatki stabilizujące.
Bazy do lodów amerykańskich – przygotujesz z nich lody typu twist: wysokie, mocno zmrożone świderki. Maszyna do lodów, której potrzebujesz, by serwować tego typu lody, nie posiada pompy napowietrzającej, powinna jednak zapewniać bardzo niską temperaturą mrożenia.
Najszybszym i najbardziej pewnym sposobem na przygotowanie bazy do lodów jest użycie gotowej mieszanki do lodów. Oczywiście możesz przygotować bazę do lodów samodzielnie, jednak wymaga to zdecydowanie dużo więcej pracy, zaangażowania i czasu. Dodatkowo takie rozwiązanie wiąże się z ryzykiem, że efekt końcowy będzie niesatysfakcjonujący. Dlatego zdecydowana większość lodziarni stawia na profesjonalne rozwiązania. Baza do lodów w proszku dedykowana lodom kręconym wymaga jedynie zmieszania jej z wodą i umieszczenia w maszynie. Ważne, by wybierać proszek do lodów wysokiej jakości, który łatwo rozpuszcza się w wodzie i tworzy gładką, pozbawioną grudek masę. Na rynku obecne są także gotowe bazy do lodów w formie płynu, ale forma proszku jest zdecydowanie mniej problematyczna w transporcie i przechowywaniu, dlatego lodziarnie zdecydowanie częściej sięgają po ten właśnie ten rodzaj bazy do lodów.
Wprowadzając lody do oferty swojego lokalu otwierasz przed sobą szansę łatwego rozbudowania menu w bardzo szybki i prosty sposób. Nawet na bazie jednego smaku lodów możesz przygotować wiele różnych i apetycznych deserów. Wszystko zależy od rodzaju użytych przez Ciebie dodatków. W jaki sposób uatrakcyjnić deser lodowy? Oto lista dodatków, dzięki którym Twoje lody będą pysznym deserem.
Dodatki do lodów:
Lody mogą być także świetnym dodatkiem do innych słodkości podawanych w Twoim lokalu. Możesz serwować je z ciepłą szarlotką, jako dodatek do kawy mrożonej czy wypełnienie croissanta. Na bazie lodów przygotujesz cały szereg koktajli i mlecznych shake’ów. Dobra baza do lodów to baza do przygotowania wielu różnych deserów.
To właśnie od rodzaju i jakości bazy do lodów zależy, czy nasze lody będą spełniały oczekiwania Twoich gości. Baza do lodów ma wpływ na konsystencję, strukturę i smak lodów. Dlatego wybierając gotową bazę dla gastronomii dobrze przeanalizować jej skład. Czy oparta jest na mleku (czy na tańszej serwatce, która obniża jakość produktu)? Czy – w przypadku lodów owocowych – zawiera prawdziwy sok z owoców? Czy producent zastosował prawdziwe kakao (a nie np. sztuczny aromat? Czy kolor lodów wynika z zastosowania naturalnej żywności barwiącej (czy np. jest to efekt obecnych w składzie sztucznych barwników)? Czy w składzie znajdują się takie dodatki jak tłuszcz palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam? Wybór mieszanki o prostym, dobrym składzie pozwoli Ci w łatwy sposób przygotować lody premium.
Baza do lodów pełni kluczową rolę w produkcji lodów. Wybór gotowej bazy do lodów ma wiele zalet. Sprawdź, jakie korzyści przyniesie Ci wybór bazy do lodów premium.
Profesjonalna baza do lodów to fundament każdego udanego deseru lodowego – bez względu na to, czy serwujesz lody włoskie, amerykańskie czy gałkowe. Dzięki rosnącej dostępności wysokiej jakości baz – zarówno mlecznych, jak i wegańskich – możesz dopasować rozwiązanie idealne do potrzeb swojego lokalu, stylu obsługi i oczekiwań klientów.
Pamiętaj, że dobra baza to nie tylko oszczędność czasu i uproszczenie procesu produkcji – to przede wszystkim także gwarancja powtarzalności i jakości, które są w gastronomii niezwykle ważnym aspektem. Zainwestuj w jakość, rozwijaj ofertę i buduj swoją markę w oparciu o smaczne i zawsze udane lody.