Najlepsza baza do lodów – kompleksowy przewodnik po bazach do lodów dla profesjonalistów

Najlepsza baza do lodów – kompleksowy przewodnik po bazach do lodów dla profesjonalistów

Aby przygotować lody w prosty i szybki sposób, warto skorzystać z bazy do lodów. Z tego rozwiązania korzystają nawet ci, którzy serwują zarówno lody rzemieślnicze, jak i lody z maszyny: lody włoskie i lody amerykańskie. Czym właściwie jest baza do lodów? Z czego jest zrobiona? Czy są na rynku gotowe mieszanki do lodów, które z powodzeniem zastępują samodzielnie przygotowane bazy? Czym się od siebie różnią? Sprawdź, jak profesjonalnie przygotować lody wykorzystując popularne, sprawdzone i skuteczne rozwiązania.

baza do lodów rzemieślniczych

Co to jest baza do lodów?

Baza do lodów to mieszanka składników będąca podstawą lodów, która odpowiada za ich rodzaj, konsystencję i smak. Bazy lodowe można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Na rynku dostępne mamy bazy w formie płynnej lub sypkiej – jako proszek do lodów. Odpowiednio przygotowana baza jest kluczem do przygotowania pysznego, atrakcyjnego deseru lodowego.

Bazy lodowe

Składniki bazy do lodów

Najbardziej popularne bazy do lodów to bazy mleczne. Jak sama nazwa wskazuje ich głównym składnikiem są przede wszystkim mleko i śmietanka, które mogą być zastąpione np. jogurtem greckim lub mlekiem kokosowym (w wersji wegańskiej). Inne podstawowe składniki bazy to: cukier (lub inne słodziki), stabilizatory, emulgatory (składnik łączący fazę tłuszczową i wodę), zagęszczacze (np. agar-agar). Zdarza się, że do samodzielnego przygotowania bazy do lodów wykorzystuje się mocno zmrożone i zmiksowane banany, choć to rozwiązanie częściej stosowane jest w domach, wśród amatorów niż w profesjonalnych punktach gastronomicznych.

Składniki bazy do lodów

Główne składniki bazy do lodów i ich funkcje

Główne składniki bazyfunkcje
mleko (pełne, odtłuszczone), śmietanka, serwatka, jogurt, mleczko kokosowe jeden z fundamentalnych składników, odpowiada nie tylko za smak, ale wpływa na strukturę, kremowość, kolor, odczucie w ustach oraz właściwości technologiczne
cukier lub inne słodziki (glukoza, sacharoza, fruktoza, dekstroza,)pełni funkcję smakową, ale także wpływa na obniżenie punktu zamarzania lodów
stabilizatory pomagają utrzymać jednolitą, kremową strukturę lodów
emulgatory pełnią kluczową funkcję technologiczną, łącząc fazę tłuszczową z wodą i zapewniając stabilność struktury
zagęszczacze (np. guma agar lub puree z owoców)wiążą cząsteczki wody, zapobiegają rozwarstwieniu mieszanki, pomagają utrzymać gładką konsystencję

Rodzaje baz do lodów

W zależności od tego, jaki rodzaj bazy wybierzesz, otrzymasz różny efekt końcowy. Wybór bazy determinuje także sposób przygotowania lodów: inaczej będziesz przygotowywał lody samodzielnie, inaczej lody rzemieślnicze bazujące na gotowych mieszankach, a inaczej lody z maszyny.

Rodzaje baz do lodów dla lodziarni

Bazy do lodów można podzielić ze względu na obecność mleka, jak i na sposób ich przygotowania. Bazy mleczne jak sama nazwa wskazuje oparte są na mleku lub jego pochodnych, co zapewnia im odpowiednią kremowość, smak i strukturę, ale także przede wszystkim smak. Alternatywą dla tego rodzaju baz są bazy wegańskie, których głównym składnikiem są owoce (często w sproszkowanej formie) lub tłuste napoje roślinne (np. śmietanka kokosowa). Lody oparte na tej bazie to bardziej dietetyczna opcja, idealna dla osób z ograniczeniami dietetycznymi lub świadomie wybierającymi produkty pochodzenia roślinnego.

profesjonalne bazy do lodów

Ze względu na sposób przygotowania bazy do lodów możemy podzielić je na 2 rodzaje: bazy przygotowane samodzielnie i gotowe bazy do lodów. Te drugie gwarantują najszybsze i jednocześnie najprostsze przygotowanie lodów, nie dziwi zatem fakt, że to także najbardziej popularne wśród profesjonalnych lodziarni rozwiązanie.

gotowa baza do lodów

Gotowe bazy do lodów

Zależnie od tego, czy zamierzasz serwować lody rzemieślnicze (gałkowe), lody włoskie czy lody amerykańskie, potrzebujesz innego rodzaju bazy.

Gotowe bazy do lodów rzemieślniczych

Gotowe bazy do lodów rzemieślniczych służą do przygotowywania lodów serwowanych z kuwety, w formie gałek. Do ich przygotowania potrzebujesz specjalnego sprzętu – frezera do lodów, zamrażarki szokowej, lady chłodniczej i zamrażarek niezbędnych do przechowywania gotowych lodów.

Gotowe bazy do lodów z maszyny:

Bazy do lodów soft – gotowa baza do lodów włoskich, jednego z najbardziej popularnych rodzajów lodów. Lody te charakteryzuje wysoki stopień napowietrzenia, są jednocześnie puszyste i lekkie. Aby uzyskać taki efekt – potrzebna jest maszyna do lodów wyposażona w pompę napowietrzającą i odpowiednia mieszanka do lodów włoskich – baza do lodów, w której składzie obecne są specjalne dodatki stabilizujące.

Bazy do lodów amerykańskich – przygotujesz z nich lody typu twist: wysokie, mocno zmrożone świderki. Maszyna do lodów, której potrzebujesz, by serwować tego typu lody, nie posiada pompy napowietrzającej, powinna jednak zapewniać bardzo niską temperaturą mrożenia.

Jak przygotować bazę do lodów w kwadrans?

Najszybszym i najbardziej pewnym sposobem na przygotowanie bazy do lodów jest użycie gotowej mieszanki do lodów. Oczywiście możesz przygotować bazę do lodów samodzielnie, jednak wymaga to zdecydowanie dużo więcej pracy, zaangażowania i czasu. Dodatkowo takie rozwiązanie wiąże się z ryzykiem, że efekt końcowy będzie niesatysfakcjonujący. Dlatego zdecydowana większość lodziarni stawia na profesjonalne rozwiązania. Baza do lodów w proszku dedykowana lodom kręconym wymaga jedynie zmieszania jej z wodą i umieszczenia w maszynie. Ważne, by wybierać proszek do lodów wysokiej jakości, który łatwo rozpuszcza się w wodzie i tworzy gładką, pozbawioną grudek masę. Na rynku obecne są także gotowe bazy do lodów w formie płynu, ale forma proszku jest zdecydowanie mniej problematyczna w transporcie i przechowywaniu, dlatego lodziarnie zdecydowanie częściej sięgają po ten właśnie ten rodzaj bazy do lodów.

Jak przygotować bazę do lodów?

Dodatki do baz lodowych

Wprowadzając lody do oferty swojego lokalu otwierasz przed sobą szansę łatwego rozbudowania menu w bardzo szybki i prosty sposób. Nawet na bazie jednego smaku lodów możesz przygotować wiele różnych i apetycznych deserów. Wszystko zależy od rodzaju użytych przez Ciebie dodatków. W jaki sposób uatrakcyjnić deser lodowy? Oto lista dodatków, dzięki którym Twoje lody będą pysznym deserem.

Dodatki do lodów:

  • owoce – sezonowe i mrożone, w postaci musów, polewy czy puree
  • bakalie – orzechy, rodzynki, suszone owoce, wiórki kokosowe
  • czekolada w każdej postaci – biała, mleczna, gorzka
  • pistacje – także w formie pasty lub kremu
  • przyprawy – cynamon, wanilia
  • karmel, kajmak
  • posypki, pianki, chrupki i inne gotowe dodatki

Lody mogą być także świetnym dodatkiem do innych słodkości podawanych w Twoim lokalu. Możesz serwować je z ciepłą szarlotką, jako dodatek do kawy mrożonej czy wypełnienie croissanta. Na bazie lodów przygotujesz cały szereg koktajli i mlecznych shake’ów. Dobra baza do lodów to baza do przygotowania wielu różnych deserów.

lody jako dodatki do deserów

Znaczenie bazy w produkcji lodów

To właśnie od rodzaju i jakości bazy do lodów zależy, czy nasze lody będą spełniały oczekiwania Twoich gości. Baza do lodów ma wpływ na konsystencję, strukturę i smak lodów. Dlatego wybierając gotową bazę dla gastronomii dobrze przeanalizować jej skład. Czy oparta jest na mleku (czy na tańszej serwatce, która obniża jakość produktu)? Czy  – w przypadku lodów owocowych – zawiera prawdziwy sok z owoców? Czy producent zastosował prawdziwe kakao (a nie np. sztuczny aromat? Czy kolor lodów wynika z zastosowania naturalnej żywności barwiącej (czy np. jest to efekt obecnych w składzie sztucznych barwników)? Czy w składzie znajdują się takie dodatki jak tłuszcz palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam? Wybór mieszanki o prostym, dobrym składzie pozwoli Ci w łatwy sposób przygotować lody premium.

baza do lodów premium

Bazy do lodów premium

Baza do lodów pełni kluczową rolę w produkcji lodów. Wybór gotowej bazy do lodów ma wiele zalet. Sprawdź, jakie korzyści przyniesie Ci wybór bazy do lodów premium.

  • Satysfakcjonujący efekt końcowy – otrzymasz lody o idealnej konsystencji, strukturze i smaku.
  • Przyspieszenie pracy – proste i ekspresowe wręcz przygotowanie bazy do lodów sprawia, że masz więcej czasu, który możesz wykorzystać na inne działania
  • Łatwość przygotowania lodów – dzięki czemu każdy z obsługi może bez trudu przygotować mieszankę
  • Baza do tworzenia kolejnych propozycji w menu – na bazie smacznych lodów przygotujesz wiele różnych deserów, koktajli i innych pysznych słodkich dań. Dzięki temu możesz w łatwy sposób wykorzystywać panujące aktualnie trendy i aktualizować menu o popularne w danym momencie desery.
  • Bazy dedykowane do konkretnych rodzajów lodów – dzięki temu możesz bez trudu dobrać bazę do własnych potrzeb. Pamiętaj jednak o tym, by zapoznać się z jej składem i postawić na taką, która jest wysokiej jakości.

Wybierz bazę, która spełnia Twoje potrzeby

Profesjonalna baza do lodów to fundament każdego udanego deseru lodowego – bez względu na to, czy serwujesz lody włoskie, amerykańskie czy gałkowe. Dzięki rosnącej dostępności wysokiej jakości baz – zarówno mlecznych, jak i wegańskich – możesz dopasować rozwiązanie idealne do potrzeb swojego lokalu, stylu obsługi i oczekiwań klientów.

baza do lodów włoskich

Pamiętaj, że dobra baza to nie tylko oszczędność czasu i uproszczenie procesu produkcji – to przede wszystkim także gwarancja powtarzalności i jakości, które są w gastronomii niezwykle ważnym aspektem. Zainwestuj w jakość, rozwijaj ofertę i buduj swoją markę w oparciu o smaczne i zawsze udane lody.

Nasze pozostałe marki