Trendy lodowe – modne lody w Twojej lodziarni

Trendy lodowe – modne lody w Twojej lodziarni

Jakie są aktualne trendy lodowe? Jako producent lodów w proszku nieustannie śledzimy rynek i analizujemy wybory konsumenckie, aby dostarczać naszym klientom praktyczne inspiracje i pomysły, które z łatwością mogą wdrożyć w swoich lokalach.

Obecny trend powrotu do klasyki w nowoczesnej odsłonie idzie w parze z rosnącą otwartością na odważne, smakowe eksperymenty. Jesteś gotowy, by działać? Potrzebny Ci proszek do lodów włoskich lub amerykańskich i gotowość do działania. Jeśli chcesz serwować lody, które pokochają wszyscy, skorzystaj z naszych inspiracji i kręć lody, które kręcą każdego lodożercę!

modne lody z pulpą z mango i matchą

Klasyka na nowo – trend powrotu do klasyki w nowym wydaniu

To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy serwują lody włoskie lub amerykańskie i stawiają na smakową klasykę. Tradycyjne warianty, takie jak śmietanka, truskawka, czekolada czy wanilia, zyskują zupełnie nowe oblicze dzięki zastosowaniu różnych nowoczesnych dodatków. Takie połączenie to przepis na modne, a przy tym niezwykle łatwe w przygotowaniu desery. Reinterpretacja klasyki? Nic prostszego – wystarczy sięgnąć po świeże, atrakcyjne akcenty i gotowe!

Modne dodatki do lodów

  • pistacja
  • karmel z solą
  • suszone jadalne kwiaty
  • dubajska czekolada
Kawa mrożona z lodami włoskimi i pistacją

Nietypowe dodatki do lodów

Dużą popularnością cieszą się także wersje wytrawne lodów. Chętnie wybieramy nie tylko smaki dzieciństwa, ale także nowości wśród smaków lodów: kwaśne, słone, pikantne. Aby uzyskać takie ciekawe połączenia smakowe, zastosuj te nietypowe dodatki:

  • oliwa i sól
  • matcha
  • popcorn
  • wasabi
lody z chrupiącymi dodatkami

Tekstura na topie – „chrupiący” trend

Lubimy, gdy chrupie. Także w lodach. Dlatego łączmy lody z dodatkami, które wyróżnia upragniona „chrupkość”. Przygotowanie deseru zgodnie z tym trendem również jest bardzo proste. Wystarczy na przykład lody śmietankowe połączyć z kawałkami ciasteczek, popcornem, dodać churrosy lub wiórki kokosowe. Bardzo często ta chrupiąca, sensorycznie pobudzająca tekstura jest kluczowym czynnikiem wyboru. Nie bójmy się zatem łączyć różnych tektur i do tradycyjnych lodów dodajmy dodatki, które sprawią jedzącym jeszcze więcej przyjemności.

Modne lody o egzotycznym smaku

Nowe smaki lodów – modne lody o egzotycznych smakach

Lato to czas podróży – eksplorowania nowych miejsc, ale także nowych smaków. Dziś, by skosztować smaku dubajskiej czekolady, mango lassi czy matchy, miłośnik deserów lodowych nie musi wcale daleko wyjeżdżać – wystarczy, że uda się do najbliższej lodziarni. To od Ciebie zależy, czy to będzie własnie Twoja lodziarnia. Otwórz się na innowacje smakowe i zaoferuj klientom Twojego lokalu nowe, egzotyczne smaki, uwielbiane na całym świecie.

Nowe inspiracje smakowe

Nowe inspiracje smakoweSposób przygotowania
Lody matcha Połącz lody waniliowe z intensywnie zieloną matchą
Lody mango Możesz przygotować lody z pulpy z mango lub serwować np. śmietankowe lody z mango pokrojonego w plastry lub w postaci musu
Lody pistacja Lody z pistacją w każdej postaci to trend ostatnich miesięcy, który z pewnością zostanie na dłużej. Lody z espresso i kremem pistacjowym to deser, który zachwyca modnym smakiem i atrakcyjną formą podania.

Ciasto lodowe – trend lodowych deserów w formie ciasta

Kompozycje lodowe przypominające ciasta z dodatkami i sosami? Tak! Lody w takiej formie nie tylko pysznie wyglądają, ale także smakują. Lodowe desery przypominające ciasta cieszą się coraz większą popularnością, choć ich przygotowanie wymaga nieco więcej pracy to  coraz częściej pojawiają się w ofertach lodziarni desery właśnie w takiej formie.  

ciasto z lodami to lodowy trend w cukierni i  kawiarni

Smaki inspirowane deserami – lody jako desery premium

Jednym z gorących trendów są lody inspirowane popularnymi deserami, takimi jak sernik, brownie, tiramisu czy crème brûlée. Smaki zaczerpnięte z klasycznych ciast i słodkości można nie tylko odwzorować w lodach, ale też kreatywnie łączyć formy – zestawiając lody z elementami wypieków. Takie połączenia tworzą efektowne desery, które przyciągają wzrok i zachwycają smakiem.

lodowe trendy - lody jako desery premium

Lody rzemieślnicze, wegańskie… i kręcone

Moda na lody rzemieślnicze i wegańskie sorbety nie zwalnia tempa – to efekt rosnącej świadomości konsumentów i ich oczekiwań względem jakości oraz składników pochodzenia roślinnego. Klienci coraz częściej sięgają po lody o prostym, naturalnym składzie, na bazie mleka roślinnego lub bez sztucznych dodatków.  Aby sprostać tym wymaganiom i zaoferować swoim gościom lody premium, wcale nie musisz produkować ich samodzielnie. Lody z maszyny mogą być równie dobre jak rzemieślnicze! Lody LYKKE to gotowa odpowiedź na potrzeby współczesnego konsumenta – naturalne, pełne smaku i stworzone z myślą o jakości, która je wyróżnia.

Modne - Lody włoskie z pistacją

Lody premium – jakość, która robi różnicę

Czy lody mogą wpisywać się w trend zdrowego odżywiania? Zdecydowanie tak! Coraz większą popularnością cieszą się lody o obniżonej zawartości cukru czy wysokobiałkowe lody– idealne dla osób aktywnych i dbających o zbilansowaną dietę. Jeśli szukasz lodów w proszku, które odpowiadają na te potrzeby, sięgnij po lody włoskie i amerykańskie LYKKE. Produkowane na bazie pełnego mleka, z wykorzystaniem żywności barwiącej,  soku owocowego i tradycyjnego kakao – stanowią doskonałą propozycję dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale i jakość.

Lody mango

Przyszłość lodów to innowacja oparta na jakości – czas eksperymentować

Trendy lodowe wciąż ewoluują – konsumenci poszukują nie tylko nowych smaków, ale także wyjątkowych doznań kulinarnych. Coraz większe znaczenie zyskują tekstura, estetyka, wysoka jakość składników oraz zrównoważone podejście do produkcji. Lodziarnie, które elastycznie reagują na te potrzeby i korzystają ze sprawdzonych rozwiązań, budują silną pozycję na rynku. Lody LYKKE to gotowa odpowiedź na aktualne i przyszłe wyzwania – synonim jakości, innowacyjności i niezawodności.

desery lodowe mango matcha

„Priorytetem naszych działań w obszarze rozwoju produktu jest tworzenie receptur, które czerpią inspiracje z doświadczeń i oczekiwań konsumenckich, odpowiedzialnego podejścia do doboru surowców najwyższej jakości do produkcji lodów. Portfolio produktów LYKKE umożliwia szybkie wdrożenie produktu, do swojego lokalu”  – zaznacza szef działu R&D w LYKKE

Dzięki takim rozwiązaniom możesz serwować lody, które nie tylko smakują, ale też wpisują się w wartości bliskie dzisiejszym konsumentom – a to najlepszy kierunek na przyszłość.

Nasze pozostałe marki