Jako producent lodów, granity i gofrów, który od lat działa w branży gastronomicznej, dobrze wiemy, że szybkie, proste i skuteczne rozwiązania to to, co pracownicy gastronomii lubią najbardziej. I nic w tym dziwnego – gotowe rozwiązania, które gwarantują powtarzalny efekt to fundament, na którym zbudować można opłacalny biznes gastronomiczny. Jednym z takich rozwiązań jest właśnie nasz sposób na gofry – chrupiące, puszyste, idealnie wyrośnięte i aromatyczne. Wypróbuj nasz przepis i serwuj gofry, po które ustawiać się będą kolejki.
Z powodzeniem możemy stwierdzić, że to najprostszy i zarówno najlepszy przepis na gofry, jaki znamy. Do ich przygotowania nie musisz używać proszku do pieczenia, roztapiać masła, dodawać jajek czy ubijać białek. W związku z tym, że nie używasz jajek nie musisz mieć także pozwolenia sanepidu na przygotowanie produktów ze świeżych jaj. Gofry z naszego przepisu możesz wprowadzić do oferty w ciągu jednego dnia! Do przygotowania gofrów potrzebujesz kilku minut, gofrownicy i zaledwie trzech składników.
Aby przygotować deserowe gofry, potrzebna Ci będzie mieszanka do gofrów słodkich LYKKE, woda i olej i odpowiedni sprzęt: gofrownica oraz rózga kuchenna lub mikser.
Sweet waffle mix – mieszanka do gofrów słodkich LYKKE
woda
olej
1 kilogram mieszanki wystarczy połączyć z 1 litrem wody i 150 ml oleju. Nie potrzeba nawet miksera – gładkie ciasto bez trudu można przygotować z pomocą kuchennej rózgi. Czy ciasto na gofry powinno odstać? Tak przygotowaną gładką masę dobrze odstawić na kwadrans (w temperaturze pokojowej). To dobry moment, by rozgrzać gofrownicę. Jak smażyć gofry? Rekomendujemy smażenie w 200 stopniach Celsjusza przez 4-5 minut lub w 220 stopniach Celsjusza przez 3-3,5 minuty.
Przygotowanie ciasta na bazie mieszanki zajmuje znacznie mniej czasu niż przygotowanie go samodzielnie, krok po kroku. Dzięki korzystaniu z gotowego (a dzięki temu ekspresowego!) rozwiązania możesz serwować świeże i pyszne gofry. Jeśli jednak nie możesz wypiekać ich na bieżąco, przygotuj je wcześniej, piekąc je w gofrownicy max 3 minuty. Po dogrzaniu (przez 1,5 minuty) gofry będą znów ciepłe, odpowiednio twarde na zewnątrz i puszyste w środku.
Co sprawia, że gofry przygotowane na bazie gotowego proszku są idealnie wypieczone, miękkie wewnątrz, chrupiące na zewnątrz i po upieczeniu bez trudu odchodzą od gofrownicy? To efekt zastosowania mieszanki mąk o zmniejszonej zawartości glutenu i ich właściwa proporcja. Odpowiedni dobór mąk zapewnia gofrom także stabilność, niezwykle ważną przy serwowaniu gofrów z dodatkami. Świadomie opracowana receptura sprawiła, że dodatki funkcjonalne zostały ograniczone do minimum, dzięki czemu gofry są smaczne i naturalne w odbiorze. Smakują niczym domowe wypieki. Nic w tym dziwnego – technologia gofrów LYKKE wykorzystuje dokładnie te same, podstawowe składniki, których używamy w kuchni.
Gotowa mieszanka do gofrów ułatwia i przyspiesza przygotowanie gofrów, doskonale sprawdzi się w każdym lokalu. Pozwala zachować powtarzalność produktu, dzięki czemu niezależnie od tego, kto przygotowuje gofry, efekt jest zawsze taki sam – idealnie chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, smaczne i aromatyczne gofry, które smakują serwowane nawet bez dodatków!
Jak utrzymać w ryzach koszty przygotowania deseru i nie przekraczać budżetu? Z gotową mieszanką do gofrów to proste! Z 1 kilograma proszku do gofrów przygotujesz średnio 16 sztuk – na 1 wafel przypada około 130 gramów mieszanki. Dzięki temu gofry będą jednakowej wielkości, a food cost będzie mieścił się w ustalonych granicach. Wygodę tego rozwiązania docenia wielu naszych partnerów:
„Odkąd korzystam z gotowej mieszanki do gofrów straty ograniczyłem do zera – mówi Pan Jacek właściciel punktu z goframi nad jeziorem na Śląsku Opolskim- na początku sam przygotowywałem ciasto na gofry, ale to się zupełnie nie opłacało – gofry za każdym razem były inne, część zupełnie nie chciała wyrosnąć, inne nie chciały odkleić się od gofrownicy, więc cóż… byłem stratny. Z LYKKE mam pewność, że każda porcja będzie tak samo udana i serwując je mam pewny zysk” .
Z LYKKE możesz przygotować gofry w wersji słodkiej i wytrawnej. Będą zarówno pysznym deserem, jak ciepłym lunchem i pożywnym śniadaniem. Gofry świetnie łączą się z wieloma dodatkami, dzięki czemu możesz stworzyć wiele apetycznych propozycji – zarówno deserowych, jak i wytrawnych. Oto kilka pomysłów na gofry, które przygotujesz na bazie naszych mieszanek.
Gofry na słodko posiadają waniliowy aromat, który doskonale dopełnia uch smaku – z powodzeniem możesz serwować je po prostu z cukrem pudrem. Smakują wyśmienicie! Oczywiście, bardzo dobrze pasuje do nich bita śmietana, różne smakowe polewy i owoce: m.in. jagody, truskawki i owoce tropikalne. Gofry to także świetne danie na śniadanie – zaserwuj je z pożywnymi, zdrowymi dodatkami – masłem orzechowym, bananem i syropem klonowym. Zaoferuj klientowi możliwość skomponowania własnych gofrów – niech festiwal gofrowych smaków nigdy się nie kończy!
Gofry na lunch? Oczywiście! Koniecznie w wersji wytrawnej! Co do nich dodać? Przede wszystkim dodatki, które sprawią, że ta przekąska będzie naprawdę pożywna. Świetnym pomysłem będzie panierowany kurczak. Gofry z kurczakiem w panierce z dodatkiem sera typu cheddar, warzywami, rukolą lub surówką na bazie czerwonej kapusty to zarówno absolutnie doskonałe połączenie smaków, jak i sycące danie.
Gofry z powodzeniem sprawdzą się jako śniadanie lub lunch także w wersji wegetariańskiej. Doskonale komponują się np. z grillowanym serem i warzywami lub jajkiem sadzonym z dodatkiem awokado. Mieszanka do gofrów wytrawnych marki LYKKE jest neutralna w smaku, dzięki czemu masz wiele możliwości w skomponowaniu pysznego gofra na słono. Eksperymentuj z różnymi sosami i pastami. Z goframi LYKKE stworzysz podstawę do różnorodnej oferty dań śniadaniowych i oferowanych w porze lunchu.
Korzystając z gotowej mieszanki nie musisz zastanawiać się, jak zrobić ciasto na gofry, żeby były chrupiące? Nie musisz martwić się, czy ciasto odpowiednio wyrośnie ani tracić czasu na nieudane eksperymenty kulinarne. Aby przygotować idealne gofry, wystarczy gotowa mieszanka LYKKE oraz znajomość odpowiedzi na tylko trzy pytania: 1. Co dodajemy do ciasta na gofry? (olej i wodę) 2. W jakiej temperaturze najlepiej piec gofry? ( 200-220 stopni C) 3. Ile powinno się trzymać gofry w gofrownicy? (od 3,5 do 5 minut w zależności od zastosowanej temperatury). Z tą wiedzą i mieszanką do gofrów możesz być pewny, że każdy gofr będzie doskonałym, pysznym i zawsze udanym wypiekiem. Wypiekiem, po które ustawiać się będą kolejki.