Maszyna do lodów – jak działa, która lepsza, bardziej wydajna? Z pewnością zakup maszyny do lodów wiąże się z różnymi wątpliwościami i rodzi w Twojej głowie wiele pytań. Jako producent lodów w proszku, wiemy, na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze automatu do lodów, by jakość (i sprzedaż!) lodów była w pełni satysfakcjonująca. Skorzystaj z naszych wskazówek i wybierz maszynę, która idealnie sprawdzi się w Twoim lokalu.
Jaka maszyna do lodów jest najlepsza? To zależy. Od czego? Od wielu czynników. Zanim przejdziesz do etapu analizy rankingów i poszukiwania konkretnego modelu maszyny do lodów, spróbuj określić swoje potrzeby.
Maszyna do lodów – jaką wybrać? Podejmując tę decyzję, weź pod uwagę:
1. Rodzaj lokalu, w którym zamierzasz serwować lody
Planujesz otworzyć lodziarnię ze stolikami, punkt z oknem podawczym czy mobilną budkę z lodami? A może już prowadzisz restaurację i chcesz wzbogacić ofertę o desery lodowe?
2. Przybliżoną ilość sprzedawanych dziennie lodów
Sprzedaż lodów będzie stanowiła główny trzon Twojego biznesu czy będzie uzupełnieniem oferty? To, czy planujesz sprzedawać sto czy tysiąc lodów w ciągu godziny, jest niezwykle ważne podczas wyboru odpowiedniej maszyny.
3. Rodzaj lodów i ilość smaków, które chcesz serwować jednocześnie
Zamierzasz serwować lody kręcone. Tylko które? Amerykańskie świderki czy lody włoskie? W zależności od rodzaju i ilości smaków lodów będziesz potrzebował innej maszyny.
Maszyny do lodów posiadają różną wydajność. Do intensywnej produkcji lodów, sprawdzi się maszyna wolnostojąca, wyposażona w minimum trzy niezależne układy chłodzenia. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na szybkie mrożenie bazy lodowej, ale także na bezproblemową i wydajną obsługę. Dzięki wysokowydajnej maszynie do lodów będziesz mógł przygotować nawet 150 porcji lodów w ciągu godziny!
Maszyny do lodów różnią się od siebie także systemem chłodzenia. Maszyny do lodów chłodzone wodą charakteryzuje większa wydajność i większa kultura pracy, ale wymagają podłączenia do instalacji wodnokanalizacyjnej. Natomiast maszynę chłodzoną powietrzem wyróżnia większa uniwersalność w kontekście braku konieczności doprowadzenia instalacji wodnej. Niestety, może mieć mniejszą wydajność oraz niższą kulturę pracy ze względu na zastosowany system chłodzenia.
Im bardziej pojemne cylindry, tym większa wydajność i komfort pracy. Jeśli zależy Ci, by przygotowanie lodów było szybkie i nie wymagało dokładania mieszanki z dojrzewalnika czy zamrażarki w trakcie obsługi klientów, postaw na maszyny z cylindrami o pojemności około 10-15 litrów. Natomiast jeśli lody mają być tylko uzupełnieniem oferty deserowej z powodzeniem wystarczy Ci mniejszy automat z cylindrami o pojemności około 2-3 litry.
Aby serwować lody typu soft, potrzebujesz maszyny do lodów włoskich, wyposażonej w pompę napowietrzającą. Jej zadaniem jest napowietrzenie i dostarczenie masy lodowej do cylindrów. Dzięki niej lody uzyskają nawet do 80% napowietrzenia! Warto wiedzieć, że pompa wymaga okresowych przeglądów serwisowych, które pozwolą na utrzymanie satysfakcjonującej wydajności maszyny.
Kręcone lody świderki cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników deserów lodowych. Maszyna do lodów amerykańskich pozwoli Ci serwować wysokie lody o kształcie świdrów. Na rynku znaleźć można maszyny do robienia lodów amerykańskich wyposażone w kegi lub pompy perystaltyczne. Które wybrać?
Maszyna do lodów kręconych typu świderki wyposażona w system zasilany z keg cechuje się prostotą układu, co znacznie minimalizuje możliwość awarii. (Koniecznie zwróć uwagę, by posiadała czujnik poziomu mieszanki w kegu!) Brak elementów eksploatacyjnych to zdecydowany plus korzystania z tego rodzaju maszyny do lodów. Niestety, to rozwiązanie posiada jeden minus – maszyna wyposażona w kegi uniemożliwia przygotowanie lodów na bazie masy lodowej z kawałkami (nawet drobno zmielonymi) owoców.
Jeśli zależy Ci na serwowaniu lodów amerykańskich z kawałkami owoców, postaw na maszyny do lodów z pompą perystaltyczną. Maszyny wyposażone w ten system dają możliwość zastosowania masy lodowej z drobinkami owoców. Dodatkowym atutem korzystania z maszyny z pompą jest wygodne sprawdzanie poziomu masy lodowej i łatwe jej uzupełnianie. Warto jednak wiedzieć, że rozwiązanie to niesie ze sobą ryzyko częstych awarii (pękanie wężyków perystaltycznych), co zwiększa koszty eksploatacyjne.
Dzięki wyposażeniu restauracji w maszynę do lodów, zyskasz możliwość szybkiego i łatwego serwowania deserów lodowych przez cały rok! Inwestując w nablatową maszynę zminimalizujesz koszty, ułatwisz pracę kucharzowi i przyspieszysz obsługę. Maszynka zajmie niewiele miejsca, a sprawi, że karta deserów będzie mogła nieustannie się poszerzać o kolejne smaki i rodzaje lodowych pyszności. Koszt maszynki do lodów waha się między 9 000 zł a 18 000 zł (czyli jest o połowę niższy niż przy zakupie wolnostojącej maszyny do lodów), a jej wydajność to około 100 porcji lodów na godzinę.
Lody z maszyny to świetne rozwiązanie, dzięki któremu możesz przygotować w łatwy i szybki sposób atrakcyjne desery nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Któż nie lubi czekoladowo-śmietankowych świderków lub jagodowych lodów włoskich? Z urządzenia do lodów zaserwujesz pyszne lody w ulubionym smaku. Zarówno przygotowanie lodów, jak i obsługa maszyny są niezwykle proste i komfortowe.
Posiadanie maszyny do lodów to pierwszy krok do gwarantowanego zysku. I to nie tylko w sezonie wakacyjnym! Sorbety czy mrożone jogurty przejadły się już gościom Twojej restauracji? Inwestując w sprzęt do przygotowania lodów zapewnisz Twoim klientom szeroki wybór deserów lodowych przez cały rok. Do zrobionych lodów w automacie możesz dodać ulubione składniki – świeże lub kandyzowane owoce, posypki i polewy. Deser lodowy w takim wydaniu z pewnością zachwyci każdego lodożercę. A Tobie zagwarantuje satysfakcjonujące zyski.