Maszyna do lodów – jaką wybrać? Sprawdź, jakiej maszyny do lodów potrzebujesz

Maszyna do lodów – jaką wybrać? Sprawdź, jakiej maszyny do lodów potrzebujesz

Maszyna do lodów – jak działa, która lepsza, bardziej wydajna? Z pewnością zakup maszyny do lodów wiąże się z różnymi wątpliwościami i rodzi w Twojej głowie wiele pytań. Jako producent lodów w proszku, wiemy, na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze automatu do lodów, by jakość (i sprzedaż!) lodów była w pełni satysfakcjonująca. Skorzystaj z naszych wskazówek i wybierz maszynę, która idealnie sprawdzi się w Twoim lokalu.

Maszyna do lodów. Ranking

Jaka maszyna do lodów jest najlepsza? To zależy. Od czego? Od wielu czynników. Zanim przejdziesz do etapu analizy rankingów i poszukiwania konkretnego modelu maszyny do lodów, spróbuj określić swoje potrzeby.

maszyna do lodów - jaką wybrać?

Maszyna do lodów – jaką wybrać? Podejmując tę decyzję, weź pod uwagę:

1. Rodzaj lokalu, w którym zamierzasz serwować lody

Planujesz otworzyć lodziarnię ze stolikami, punkt z oknem podawczym czy mobilną budkę z lodami? A może już prowadzisz restaurację i chcesz wzbogacić ofertę o desery lodowe?

2. Przybliżoną ilość sprzedawanych dziennie lodów

Sprzedaż lodów będzie stanowiła główny trzon Twojego biznesu czy będzie uzupełnieniem oferty? To, czy planujesz sprzedawać sto czy tysiąc lodów w ciągu godziny, jest niezwykle ważne podczas wyboru odpowiedniej maszyny.

3. Rodzaj lodów i ilość smaków, które chcesz serwować jednocześnie

Zamierzasz serwować lody kręcone. Tylko które? Amerykańskie świderki czy lody włoskie? W zależności od rodzaju i ilości smaków lodów będziesz potrzebował innej maszyny.

lody z maszyny do lodów włoskich

Maszyna do robienia lodów: wydajność

Maszyny do lodów posiadają różną wydajność. Do intensywnej produkcji lodów, sprawdzi się maszyna wolnostojąca, wyposażona w minimum trzy niezależne układy chłodzenia. Takie rozwiązanie pozwala nie tylko na szybkie mrożenie bazy lodowej, ale także na bezproblemową i wydajną obsługę. Dzięki wysokowydajnej maszynie do lodów będziesz mógł przygotować nawet 150 porcji lodów w ciągu godziny!

System chłodzenia

Maszyny do lodów różnią się od siebie także systemem chłodzenia. Maszyny do lodów chłodzone wodą charakteryzuje większa wydajność i większa kultura pracy, ale wymagają podłączenia do instalacji wodnokanalizacyjnej. Natomiast maszynę chłodzoną powietrzem wyróżnia większa uniwersalność w kontekście braku konieczności doprowadzenia instalacji wodnej. Niestety, może mieć mniejszą wydajność oraz niższą kulturę pracy ze względu na zastosowany system chłodzenia.

mieszanka do maszyny do robienia lodów włoskich

Pojemność cylindrów w maszynie

Im bardziej pojemne cylindry, tym większa wydajność i komfort pracy. Jeśli zależy Ci, by przygotowanie lodów było szybkie i nie wymagało dokładania mieszanki z dojrzewalnika czy zamrażarki w trakcie obsługi klientów, postaw na maszyny z cylindrami o pojemności około 10-15 litrów. Natomiast jeśli lody mają być tylko uzupełnieniem oferty deserowej z powodzeniem wystarczy Ci mniejszy automat z cylindrami o pojemności około 2-3 litry.

Jaka maszyna do lodów włoskich?

Aby serwować lody typu soft, potrzebujesz maszyny do lodów włoskich, wyposażonej w pompę napowietrzającą. Jej zadaniem jest napowietrzenie i dostarczenie masy lodowej do cylindrów. Dzięki niej lody uzyskają nawet do 80% napowietrzenia! Warto wiedzieć, że pompa wymaga okresowych przeglądów serwisowych, które pozwolą na utrzymanie satysfakcjonującej wydajności maszyny.

lody włoskie z maszyny do lodów typu soft

Maszyna do lodów – świderki

Kręcone lody świderki cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników deserów lodowych. Maszyna do lodów amerykańskich pozwoli Ci serwować wysokie lody o kształcie świdrów. Na rynku znaleźć można maszyny do robienia lodów amerykańskich wyposażone w kegi lub pompy perystaltyczne. Które wybrać?

Bezawaryjna maszyna do produkcji lodów amerykańskich

Maszyna do lodów kręconych typu świderki wyposażona w system zasilany z keg cechuje się prostotą układu, co znacznie minimalizuje możliwość awarii. (Koniecznie zwróć uwagę, by posiadała czujnik poziomu mieszanki w kegu!) Brak elementów eksploatacyjnych to zdecydowany plus korzystania z tego rodzaju maszyny do lodów. Niestety, to rozwiązanie posiada jeden minus – maszyna wyposażona w kegi uniemożliwia przygotowanie lodów na bazie masy lodowej z kawałkami (nawet drobno zmielonymi) owoców.

bezawaryjna maszyna do produkcji lodów amerykańskich

System z pompą perystaltyczną – maszyna do lodów kręconych z kawałkami owoców

Jeśli zależy Ci na serwowaniu lodów amerykańskich z kawałkami owoców, postaw na maszyny do lodów z pompą perystaltyczną. Maszyny wyposażone w ten system dają możliwość zastosowania masy lodowej z drobinkami owoców. Dodatkowym atutem korzystania z maszyny z pompą jest wygodne sprawdzanie poziomu masy lodowej i łatwe jej uzupełnianie. Warto jednak wiedzieć, że rozwiązanie to niesie ze sobą ryzyko częstych awarii (pękanie wężyków perystaltycznych), co zwiększa koszty eksploatacyjne.

Nablatowa maszynka do lodów

Dzięki wyposażeniu restauracji w maszynę do lodów, zyskasz możliwość szybkiego i łatwego serwowania deserów lodowych przez cały rok! Inwestując w nablatową maszynę zminimalizujesz koszty, ułatwisz pracę kucharzowi i przyspieszysz obsługę. Maszynka zajmie niewiele miejsca, a sprawi, że karta deserów będzie mogła nieustannie się poszerzać o kolejne smaki i rodzaje lodowych pyszności. Koszt maszynki do lodów waha się między 9 000 zł a 18 000 zł (czyli jest o połowę niższy niż przy zakupie wolnostojącej maszyny do lodów), a jej wydajność to około 100 porcji lodów na godzinę.

lody z automatu do lodów z proszku

Maszyna do lodów – profesjonalna, szybka i wygodna obsługa

Lody z maszyny to świetne rozwiązanie, dzięki któremu możesz przygotować w łatwy i szybki sposób atrakcyjne desery nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Któż nie lubi czekoladowo-śmietankowych świderków lub jagodowych lodów włoskich? Z urządzenia do lodów zaserwujesz pyszne lody w ulubionym smaku. Zarówno przygotowanie lodów, jak i obsługa maszyny są niezwykle proste i komfortowe.

Lody z automatu – szybki zysk

Posiadanie maszyny do lodów to pierwszy krok do gwarantowanego zysku. I to nie tylko w sezonie wakacyjnym! Sorbety czy mrożone jogurty przejadły się już gościom Twojej restauracji? Inwestując w sprzęt do przygotowania lodów zapewnisz Twoim klientom szeroki wybór deserów lodowych przez cały rok. Do zrobionych lodów w automacie możesz dodać ulubione składniki – świeże lub kandyzowane owoce, posypki i polewy. Deser lodowy w takim wydaniu z pewnością zachwyci każdego lodożercę. A Tobie zagwarantuje satysfakcjonujące zyski.

lody z automatu - idealne rozwiązanie dla każdej gastronomii

Nasze pozostałe marki