Wybierz lody do kawiarni, które sprzedają się cały rok

Wybierz lody do kawiarni, które sprzedają się cały rok

Lody do kawiarni tylko latem? Każdy, kto jest tego zdania, z pewnością w ponury i mroźny dzień nie zajadał się ciepłym croissantem z dodatkiem waniliowych lodów… Jeśli uważasz, że sprzedaż lodów może odbywać się tylko sezonowo, to koniecznie sprawdź, w jakiej formie serwować lody włoskie i świderki, by były najchętniej wybieranym deserem w Twojej kawiarni przez cały rok. Lody „gorącym” towarem nawet zimą? To naprawdę możliwe!

lody do kawiarni w croissancie

Najlepsze lody do lodziarni i kawiarni

Mogłoby się wydawać, że lody warto oferować tylko sezonowo – w ciepłe miesiące roku. Ale lody są doskonałym uzupełnieniem oferty w kawiarni przez cały rok, nawet w chłodniejszych miesiącach. To zarówno uniwersalny deser, jak i produkt o nieograniczonych możliwościach modyfikacji – możesz łączyć go z wieloma, bardzo różnymi składnikami. Nowatorskie połączenia pozwalają stworzyć lodowe wariacje, które przyciągną klientów niezależnie od sezonu.

affogato - lody do kawiarni

Lody dla lodziarni wykorzystaj w kawiarni!

Właściciele kawiarni często stają przed dylematem, jakie wybrać lody do kawiarni? Czy lody dla lodziarni sprawdzą się także w kawiarni czy restauracji? Jako producent lodów proszku LYKKE wiemy, że przygotowanie deseru lodowego na bazie naszych mieszanek jest niezwykle proste i… satysfakcjonujące. Wystarczy maszyna do lodów i można wzbogacić ofertę deserową o dziesiątki nowych przepysznych lodowych propozycji.

lody LYKKE - idealne jako lody dla kawiarni, lodziarni i restauracji

Naturalne lody mleczne – najlepsza baza do lodowych deserów

Dlaczego warto postawić na lody LYKKE? Bo to naturalne lody na wyciągnięcie ręki – prosto od producenta, produkowane przez cały rok. Prawdziwe lody to nie tylko lody rzemieślnicze, to także lody z maszyny, lody kręcone. Liczy się jakość produktu – a lody LYKKE wyróżnia jakość premium: pełne naturalnych składników, bez sztucznych barwników i niepotrzebnych konserwantów. Tak jak lody tradycyjne  lody LYKKE są oparte na pełnym mleku.

LYKKE lody do lodziarni i nie tylko

Lody do kawiarni w formie deserów

Lody mogą być świetnym dodatkiem do oryginalnych deserów kawiarni! Oto 10 inspirujących pomysłów na deser z wykorzystaniem lodów i innych składników, które na pewno masz w swojej kawiarni.

Jakie desery z lodami można serwować w kawiarni zimą?

  1. Affogato

Affogato to tradycyjny włoski deser składający się z gałki lodów polanych gorącym espresso. Jak sama nazwa wskazuje (affogato po włosku „utopiony”) lody wręcz „topią” się w kawie, tworząc niezwykle aromatyczny deser o ciekawym połączeniu smaków i tekstur. Z powodzeniem przygotujesz go także na bazie lodów włoskich. Wybierz smak waniliowy, śmietankowy – oba świetnie komponują się z intensywnym smakiem kawy. Affogato łącząc gorące i zimne elementy idealnie pasuje do zimowej atmosfery.

  1. Lody z ciepłym croissantem

Połączenie delikatnych lodów waniliowych lub śmietankowych z gorącym, świeżo upieczonym rogalikiem francuskim to deser, po którego chce się sięgnąć o każdej porze roku. Gorący croissant delikatnie topi lody, tworząc kremowy, aksamitny sos, który smakowicie „otula” umieszczone w nim i wybrane przez Ciebie dodatki: owoce, kawałki czekolady, bakalie. Dodatkowo całość możesz polać słodkim sosem: syropem klonowy, ciepłym karmelem, miodem lub oprószyć cukrem pudrem.

lody do kawiarni jako lody z ciepłym croissantem
  1. Lodoburgery

Lodowy burger to nowoczesny deser, który naśladuje wygląd tradycyjnego hamburgera. Do jego przygotowania potrzebujesz bułki maślanej lub brioszki, lodów i słodkich dodatków. W związku z tym, że możesz je przygotować w wielu wariantach smakowych, posiadasz naprawdę bogaty wybór możliwości: od klasycznych kompozycji łączących śmietankowe lody z polewą czekoladową po bardziej oryginalne wykorzystujące różne bakalie, ciasteczka, solone pistacje, posypki i polewy. Deser ten nie tylko zaskakuje formą, ale także poprzez obecny w nim kontrast temperatur zapewnia nowe doznania smakowe.

  1. Brownie z lodami

Pyszne czekoladowe brownie z dodatkiem lodów o intensywnym smaku, np. orzechowych lub kawowych, sprawdzi się jako ciepły deser – idealny na chłodne dni. Porcja lodów soft na kawałku ciepłego brownie, udekorowana bitą śmietaną i polewą czekoladową lub karmelową to propozycja, która z pewnością zostanie przyjęta przez klientów z entuzjazmem.

  1. Gorąca szarlotka z lodami

Ciepła, pachnąca cynamonem szarlotka podana z gałką lodów stworzy idealny na jesienną lub zimową porę deser, który podbije serca (i podniebienia) klientów Twojej kawiarni. Do przygotowania go możesz użyć lodów z maszyny- najlepiej w wersji soft – o smaku waniliowym lub śmietankowym.

lody do kawiarni  jako deser lodowy z kremem orzechowym
  1. Deser lodowy z kremem orzechowym

Porcja lodów podana z masłem orzechowym lub pastą pistacjową, z dodatkiem solonego karmelu lub miodu, z prażonymi orzechami to bogaty i zimowy przysmak o wyrafinowanym smaku. Słodki, intensywnie orzechowy deser doskonale wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia.

  1. Lody włoskie z gorącym musem owocowym

Lody soft serwowane z gorącym owocowym musem to ulubiony deser najmłodszych gości kawiarni, zatem zdecydowanie warto wprowadzić go do menu. Serwowany na ciepło mus z owoców leśnych, malin lub truskawek możesz wzbogacić o dodatki takie jak świeże owoce, listki mięty lub pokruszone bezowe ciasteczka.

  1. Deser lodowy z churros

Lody włoskie podane z gorącymi churros i polewą czekoladową lub karmelową to deser o dużym potencjale marketingowym. Wygląda apetycznie i tak też smakuje – z pewnością trafi w gusta szerokiego grona klientów.

Lody z oliwą i solą - nowy trend dla kawiarni
  1. Lody z oliwą i solą

Lody waniliowe lub śmietankowe serwowane z oliwą i solą to nietypowy, można rzec ekskluzywny deser łączący zupełnie przeciwstawne smaki i tekstury: słodycz kremowych lodów i cierpkość tłustej oliwy połączone ze słonym smakiem soli morskiej. Ta zaskakująca kombinacja pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej i zapewnia ciekawe ( i nowe!) doznania smakowe. To doskonała propozycja deserowa dla miłośników kulinarnych eksperymentów.

  1. Deser lodowy z alkoholem

Lody w połączeniu z likierem  kawowym lub czekoladowym czy odrobiną podgrzanego likieru migdałowego to doskonała propozycja na rozgrzewający, elegancki deser dla dorosłych.

Lody dla kawiarni do czysty zysk

Lody są doskonałą bazą dla wielu deserów, które można z łatwością dostosować do sezonu i nastrojów klientów. Przygotowanie w oparciu o nie całorocznej oferty deserowej nie powinno stanowić problemu – istnieje tak wiele możliwości, że bez trudu stworzymy zróżnicowane menu przyciągające klientów o różnych preferencjach smakowych. Poza dywersyfikacją oferty serwując lody w formie oryginalnych deserów przez cały rok, zbudujesz unikalną, wyróżniającą się na tle konkurencji markę.

kawa mrożona z lodami LYKKE - lody do kawiarni

Lody w kawiarni, które możesz serwować cały rok

Lody w kawiarni to świetny sposób na stworzenie całorocznej oferty, wykorzystującej sezonowe dodatki i klasyczne podawane na gorąco wypieki. Desery te łączą efektowny wygląd z nowoczesnym podejściem do sztuki kulinarnej, co przyciąga uwagę klientów i… świetnie się „klika”. Bez trudu zaprezentujesz je w efektowny sposób na plakatach czy zdjęciach i skutecznie wypromujesz w social mediach własną lodziarnię czy kawiarnię. Oryginalność deserów skutecznie zachęci klientów do ich wypróbowania, niezależnie od temperatury na zewnątrz.

Nasze pozostałe marki