Lody to jeden z najbardziej lubianych deserów – zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie tylko skutecznie zaspokajają ochotę na coś słodkiego i przynoszą ulgę w upalne dni, ale mogą też łagodzić dolegliwości, takie jak ból gardła. Czy jednak lody są zdrowe? Czy można je jeść w ciąży? Ile mają kalorii? I czy naprawdę pomagają przy bólu gardła? Dowiedz się, jaki proszek do lodów wybrać, aby przygotowywane przez Ciebie desery były nie tylko pyszne, ale i bardziej zdrowe zdrowe.
Jedzenie lodów w rozsądnych ilościach może być częścią zdrowej diety. Dobrej jakości lody zawierają mleko bogate w wapń, witaminy C i D oraz białko istotne dla naszego organizmu. Stosowane w lodach soki owocowe oraz naturalne kakao to świetne źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Wybierając lody włoskie czy amerykańskie warto postawić na te, które zostały przygotowane z mieszanki opartej o dobry i prosty skład. Dzięki temu mamy pewność, że to, co jemy, jest nie tylko smaczne, ale także zdrowsze.
Lody LYKKE są idealne dla osób szukających lodów premium. Powstają na bazie pełnego mleka. Lody owocowe zawierają prawdziwy sok z owoców, a lody czekoladowe prawdziwe, tradycyjne kakao. Apetyczny kolor lodów LYKKE to zasługa zastosowania naturalnej żywności barwiącej – koncentratu z buraka, ekstraktu z ciemnych winogron czy alg morskich. Wysoka jakość składników sprawia, że lody LYKKE są nie tylko pyszne, ale także zdrowsze od lodów zawierających tłuszcze utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy, produkty czekoladopodobne czy sztuczne barwniki, których zastosowanie może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.
Ile kalorii mają lody? To zależy – od użytych składników, rodzaju lodów i zastosowanych dodatków. Lody włoskie zazwyczaj przygotowuje się z użyciem pompy napowietrzającej, która wtłacza powietrze w mieszankę sprawiając, że lody są puszyste, lekkie i są mniej kaloryczne! Jeśli kwestia ilości kalorii ma dla Ciebie duże znaczenie, to wybierz lody włoskie zamiast amerykańskich, lub lody amerykańskie zamiast np. czekolady – tabliczka mlecznej czekolady może zawierać nawet 500–600 kcal! Nawet duża porcja lodów ma o połowę mniej kalorii. Lody jedzone z umiarem mogą poprawić nastrój, ale nie tylko. Oczywiście lody mają działanie uśmierzające ból istnienia, ale również ten, który jest wynikiem zabiegu laryngologicznego czy chirurgicznego zabiegu stomatologicznego.
Czy lody są dobre na gardło? Tak – zimne lody łagodzą podrażnienia i zmniejszają obrzęk. Warto je jeść podczas bólu gardła. Ich niska temperatura może przynieść ulgę podczas takich infekcji jak zapalenia gardła czy anginy. Chociaż nie są lekiem, ich spożycie wspiera komfort w czasie choroby. To właśnie jedzenie lodów stanowi jedno z podstawowych zaleceń, jakie laryngolodzy rekomendują swoim pacjentom po zabiegu usunięcia migdałków.
Spożywanie lodów może wpływać na obniżenie temperatury ciała podczas upałów, dlatego latem to najlepszy wybór – nie tylko dodadzą energii, zaspokoją chęć zjedzenia czegoś słodkiego, ale także zadziałają niczym kompres – przyjemnie schłodzą przegrzany organizm. Odpowiednie schłodzenie gardła po operacji usunięcia migdałków przyspiesza gojenie i łagodzi dolegliwości w jamie ustnej, zatem warto jeść lody sorbetowe i mleczne także wtedy.
Jak zaspokoić pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego, gdy się jest w ciąży? Warto postawić na lody. Zwłaszcza, że lody to coś więcej niż tylko słodycze. Dlaczego lody to odpowiedni deser dla kobiet w ciąży? Przede wszystkim dlatego, że w lodach obecne są białko i wapń. Naturalne lody oparte na składnikach wysokiej jakości będą najlepszym wyborem dla przyszłych mam. Tym bardziej, że lody to świetny deser, który w prosty sposób można uzupełnić o inne zdrowe dodatki, takie jak świeże owoce czy bakalie.
Wybierając lody, warto postawić na lody LYKKE – zdrowe lody, które powstają z prostych składników wysokiej jakości. Ich skład sprawia, że nie tylko są smaczne i świetnie się komponują z innymi deserami, ale także są bezpieczne dla zdrowia Twojego i klientów Twojego lokalu.